„Дебъгване на актуалния български език“ или накратко – ДАБЕ

Използваме думи като концепция, мотивация или пък локация ежедневно, докато обясняваме новата идея, която желаем да осъществим, или пък се  разбираме с приятел за мястото на следващата ни среща. Гледаме любимото шоу в комфорта на дома си и със същото това удобство използваме всички тези думи, които са се наместили в българския език от нечия чужда реч. Някои приемат и одобряват този процес, други си казват “да бе” и се борят със зъби и нокти срещу него. Въпреки това, той е факт. 

 

Затова с проекта ДАБЕ от екипа на движението #гудгейм си поставяме за цел да съберем популярни думи, които нямат еквивалент в българската реч, но са се превърнали в неразделна част от съвременната поп-култура и неформалното общуване. Те могат да бъдат разбрани както от програмист от Силициевата долина в Калифорния, така и от петокласник от училище в София, защото говорят на един и същи език – езикът на видео игрите

 

Поставяме началото на ДаБЕ с първите 24 думи, с които екипът ни ще ви запознае на празника на светите братя Кирил и Методий – 24 май. Но няма да спрем дотук! Ако сте рейджвали или критвали, отправяме предизвикателство към вас – изберете една от думите, които са станали част от речника ви от видео игрите и я споделете с нас тук. Запишете кратко видео или ни изпратете снимка с текст, в които описвате вашето предложение. Разкажете ни забавна история с нея или ни изпейте песен. Въображението ви е единственото ограничение! Ние ще събираме всички думи, а през септември всеки един от вас ще може да гласува за своя фаворит. Така заедно ще създадем неофициалния гейминг речник на българския език. 

 

Ако пък за първи път чувате тези думи, не садвайте, ние ще ви помогнем да дебъгнете речника си и да включите в него някои от съвременните думи, които са тук, за да останат. Целта ни е да провокираме забавна, интересна и продуктивна дискусия, която ще ни даде възможност да обогатим знанията си и ще ни позволи да се разбираме помежду си, независимо от възрастта и интересите ни.

 

Защо вярваме в ДАБЕ? Нашият екип от хора, запалени по видео игрите, включва представители от различните поколенията – X, Y и Z, α. Но това никога не е било пречка в общуването, защото хобито и професията, които споделяме, винаги ни свързват. А гейминг речникът, който е станал неизменна част от културата на няколко поколения, е в основата на това. Нека заедно дадем гласност на думите, които използваме, докато се забавляваме. Сетихте ли се за вашата? Преди да ни я споделите, прочетете още малко за проекта.

 

Как ни хрумна заглавието? „Дебъгване на актуалния български език“ или накратко – ДАБЕ, естествено се появи като отговор на въпроса: “Каква е целта на проекта?”. 

 

Българският език е сложна система за общуване, като в лексикално отношение е рамкирана в тълковния речник. Но тази система е жива и се променя и обогатява всекидневно. Развитието на света, новите технологии и промяната на обществото се отразяват на думите, които използваме. С ДАБЕ ние НЕ се стремим да създадем нов език, защото не сме езиковеди. Това, което искаме, е да дадем възможност идеите ни да бъдат облечени в съвременни думи. Така няма да създадем нова система, а ще надграждаме съществуващата.

 

Защо ни е нужно това? За да се разбираме по-добре. Думите и понятията, които формират нашето ежедневие, често остават неразбрани за част от хората, с които общуваме пряко или непряко. И ако преди близо два  века поколенията са спорили дали да се казва “кибрит” или “драсни-пални-клечица”, то днес говорим за изцяло нов феномен, основан до голяма степен на глобализацията и техническия прогрес в последните десетилетия. Грешката, която възпрепятства разбирането на един и същи език, е бъг в нашите взаимоотношения. А за да работи една система ефективно, тя трябва да е изчистена от бъгове. Това е една от целите на нашия проект. Искаме да дебъгнем актуалния български език, така че да се разбираме по-добре. 

Готови ли сте да се джойннете нашето предизвикателство? Това, което трябва да направите, е да споделите вашата дума тук и да обясните какво означава тя. Нека заедно крафтнем гейминг речника на българския език.